menu gallery interestingly forum contacts home  
 КОГА:
Aко търсите интелектуално забавление, куизът (или викторината) може да се окаже идеален за вас. Съберете няколко приятели и елате в БИРАРИЯ 1516 в София в НЕДЕЛЯ след 19:00 ч. Методът е изпитан - вече повече от осем години се провеждат интелектуални отборни състезания или иначе казано Quiz.

ИСТОРИЯ:
Първите организатори са служители на Британския съвет (British Counsil), които популяризират играта в края на 2001 г. Постепенно започва да се играе на български и днес всяка седмица по едно и също време около 15 отбора се събират на съответните места за седмичната си среща с любознателността.

ПРАВИЛАТА:
Като във всяко състезание и тук основна цел е победата. Тя се постига със събирането на точки, които отборите получават за верни отговори на въпросите. Според установените правила отборите трябва да са от четирима души, като всеки участник над квотата се отнемат 2 точки и съответно се дават при при надвишаването й отборът губи по две точки за всеки допълнителен участник или съответно получава, ако членовете са под четири. Може това да изглежда малко дребнаво, "но при много изравнени сили, всичко е от значение." Играта е на кръгове, като не бива да има твърде специализирани въпроси.

ИМЕТО:

Най-разпространената версия за етимологията на думата quiz е, че през 1791 собственикът на театъра в Дъблин се хваща на бас, че в рамките на 24 часа ще измисли нова дума, която никой дотогава не е чувал. Той наема група деца да напишат "quiz" по стените из целия град. Оттогава думата добива световна известност, въпреки че и до днес никой не е сигурен какво точно означава.

ЗНАНИЕТО:

Играта е много разнообразна и хората добиват енциклопедични знания, научават интересни факти, анализират и търсят верни отговори. Не се гледа с добро око на отбори, които се допитват до "външния" свят с sms-и или ровейки в интернет през мобилния си телефон.
 
  Designed by: olekkk